Diabetes

Hvad er sukkersyge?

Diabetes (sukkersyge) er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er øget ud over det normale. Der findes to væsentlige former for diabetes. Det drejer sig om:

  1. Type 1 diabetes eller ungdomsdiabetes. Denne type ses dog både hos børn og voksne.
  2. Type 2 diabetes eller aldersdiabetes (gammelmands-sukkersyge).

Derudover findes der andre sukkersygeformer:

  1. graviditets-diabetes, der opstår under graviditet og oftest forsvinder efter fødslen, kaldes også for Gestationel diabetes.
  2. Sekundær diabetes, der opstår som følge af en anden sygdom. Denne type diabetes kan blandt andet komme efter en bugspytkirtelbetændelse og i forbindelse med visse medicinske behandlinger som for eksempel behandling med binyrebarkhormon.

Hvorfor får man sukkersyge?

Der er omkring 240.000 personer med sukkersyge i Danmark. Af dem har 80 til 90 procent type 2 diabetes. Desuden er der formentlig omkring 100.000 til 200.000 mennesker, der faktisk har type 2 diabetes, men som ikke har fået diagnosen endnu.

Antallet af type 2 diabetes patienter er stærkt stigende. Forstadiet hedder det metaboliske syndrom. Sygdommen er knyttet til overvægt og nedsat fysisk aktivitet. Derfor kalder man det også en livsstilssygdom.

Der bruges cirka 18 milliarder kroner på behandling af diabetes i Danmark.

80 procent bruges til behandling af komplikationer.

10 procent bruges til forebyggelse af udvikling af komplikationer.

10 procent bruges på medicin.

Man vil gerne forsøge at ændre denne fordeling til en mere målrettet forebyggende behandling.

Blodets indhold af sukkerstoffet glukose stiger, hvis organismen helt mangler hormonet insulin, som det ses ved type 1 diabetes, eller hvis organismen har et stort insulinbehov, der ikke kan dækkes ved kroppens egen produktion af insulin i bugspytkirtelen, som det ses ved type 2 diabetes.

Gestationel diabetes ligner type 2 diabetes, men forsvinder igen, når graviditeten er overstået. De sekundære diabetesformer ligner til dels også type 2 diabetes.